جستجوی پیشرفته

آموزش آفرود سواری

آموزش آفرود سواری

آموزش آفرود سواری

یکی از هیجان هایی که یک راننده می تواند تجربه کند رانندگی در مسیرهای کوهستانی و غیر معمول است که به رانندگی آفرود مشهور است. در این مقاله از دودف می‌ خواهیم درباره نکاتی صحبت کنیم که هنگام رانندگی در جاده‌ های ناصاف و ناهموار حومه شهر یا در جنگل ‌ها باید رعایت کنید.

مسلماً امکان رعایت تمام موارد ذکر شده در این فهرست وجود ندارد و علاوه بر این، تئوری هیچ ‌وقت جایگزین تجربه عملی آفرود در دنیای واقعی نمی ‌شود. توجه داشته باشید که درون‌ مایه اصلی و مشترک تمام نکات ذکر شده در این مقاله، رانندگی آفرودی ایمن است. ایمن به معنای رانندگی صحیح و دقیق است؛ یعنی طوری رانندگی کنید که اولاً به مقصد برسید و در راه نمانید و ثانیاً نه خودتان آسیب ببینید و نه خودروی ‌تان.

اصطلاحات آفرود

ابتدا در این مطلب به برخی از اصطلاحات آفرود می پردازیم، سپس به توضیح مختصری از آن ها خواهیم پرداخت.

چهار چرخ بالا

چهار چرخ بالا

حالتی است که در اکثر مواقع از چهار چرخ خودرو استفاده می شود. بر خلاف حالت دو چرخ، تمام چهار چرخ این ماشین درگیر هستند. بالا هم به نسبت دنده اشاره دارد بدین معنی که نسبت دنده از نسبتی که در حالت دو چرخ استفاده می شود تغییر نمی کند.

چهار چرخ پایین

حالتی است که در آن نسبت دنده ی پایین درگیر می شود و بدین ترتیب گشتاور بالاتری به چرخ ها داده می شود و سرعت بیشینه پایین می آید. این حالت در وضعیت هایی مفید است که سرعت پایین باشد همچنین برای گیر نیفتادن در باتلاق و نظیر آن مفید است.

دیفرانسیل

به زبان ساده دیفرانسیل قطعه‌ ای شامل چندین چرخ ‌دنده سیاره‌ ای است که بین دو چرخ در محورهای جلو، عقب و یا هر دو محور قرار می‌ گیرد و قدرت موتور را بین دو چرخ تقسیم می ‌کند.

قفل دیفرانسیل

قفل دیفرانسیل

این موضوع اشاره دارد به سرعت چرخش چرخ ها. در بسیاری از حالات چهار در چهار استاندارد چرخ ها با سرعت های مختلفی می چرخند تا مشکل زمین های ناهموار یا شل بر طرف شود. وقتی دیفرانسیل قفل شد همه ی چرخ ها به یک سرعت می چرخند. از قفل کردن دفرانسیل برای گیر نیفتادن در گل و لای و باتلاق و سفرهای پیشرفته به جاده های خاکی استفاده می شود.

جعبه دنده

این گیربکس در خودروهای دو دیفرانسیل آفرودی به صورت سری با گیربکس اصلی نصب می ‌شود و برای رساندن قدرت خروجی از گیربکس اصلی به تمام چرخ‌ ها استفاده می ‌شود. این گیربکس دارای حالت‌های 4H، 2H، N و 4L است که امکان انتقال نیرو با ضرایب دنده مختلف به میل گاردان ‌های اکسل‌ های جلو و عقب را فراهم می ‌سازد.

دنده کمکی

حالتی از گیربکس کمکی است که برای رانندگی در مسیر‌های دارای سطوح لغزنده و غیرمعمول استفاده می ‌شود. در واقع استفاده از این سیستم در مسیر‌های گلی، یخی، برفی و شنی کاربرد دارد. در این مسیر‌ها نیاز به کشش و چرخش (traction) بیشتر در چرخ‌ها وجود دارد. در این حالت نیرو به هر چهار چرخ و با گشتاور بیشتری نسبت به حالت معمول تک دیفرانسیل (2H) منتقل می‌شود.

سیستم Esp  یا کنترل کشش

سیستم Esp  یا کنترل کشش

در حقیقت ESP مخفف Electronic Stability Program است که برای بالا بردن پایداری خودرو رو آن نصب می ‌شود.

این سیستم از طریق سنسورهای خود لغزش‌ها و هرز گردی ‌های اضافه هر چرخ و عدم پایداری خودرو را شناسایی کرده و با انجام محاسبات مختلف وضعیت خودرو و با تخمین زدن میزان چرخش اضافه هر کدام چرخ ‌ها، از هرز گردی آن‌ ها و عدم تعادل خودرو جلوگیری می ‌کند. این سیستم برای برگرداندن تعادل خودرو و توقف هرز گردی چرخ ‌ها از عمل ترمزگیری استفاده می ‌کند.

شناخت خودروی آفرود

شناختن تجهیزات خود و سطح آگاهی ‌ها موضوعی خوب برای شروع و یک مرحله اساسی و حیاتی است. آیا خودروی شما به جعبه انتقال با دنده‌ های پایین مجهز است؟ و اگر پاسخ مثبت است چگونه آن را فعال می‌ کنید؟ آیا قفل دیفرانسیل‌های عقب، جلو و یا مرکزی دارید؟ از مزیت‌های استفاده از آن‌ها آگاه هستید؟

یک آفرود پایه به شما کمک می‌کند تا با خودروی خود آشنا شده و درعین ‌حال میزان اعتماد به ‌نفس خود را نیز تخمین بزنید و سیستم‌ های متنوعی را در سرعت‌ های پایین بکار گیرید.

یک تست ابتدایی درگیر کردن تمامی سیستم ‌ها به محض روبرو شدن با اولین مانع است اما مشکل این است که شما توانایی‌ های خودرو در هر تنظیم به خصوص را یاد نمی ‌گیرید و هیچ‌ یک باعث نمی ‌شوند محدودیت ‌های خودرو را بفهمید.

اجتناب از این اشتباه به شما اجازه می ‌دهد تا برخی از توانایی‌ های خودرو را برای زمانی که با شرایط واقعاً سختی مواجه می‌شوید نگه ‌دارید.

تکنیک های آفرود در سربالایی

هنگامی که می خواهید بر روی سطوح شیب دار یا زاویه دار رانندگی کنید، این احتمال وجود دارد که با وجود حرکت چرخ ها به سمت جلو، خودروی تان به سمت عقب بلغزد. چنین شرایطی زیاد دور از انتظار نیست اما اگر خودروی شما به طور مداوم به سمت عقب بلغزد، باید جهت کنترل آفرود کارهای زیر را انجام دهید:

  1. ترمز و کلاچ را با هم فشار دهید. اینکار باعث قفل شدن چرخ ها به طور موقتی می شود و به شما اجازه می دهد دنده معکوس را انتخاب کنید.
  2. دنده معکوس را انتخاب نمایید.
  3. کلاچ و ترمز را رها کنید ( در خودروهایی که جعبه کنترل دستی دارند).
  4. اجازه دهید ترمز موتور در دومین تلاش، شما به انتهای شیب ببرد.
  5. خودرو را مستقیم و صاف نگه دارید تا از مواردی همچون شیب های جانبی خودداری کنید.

عمدتاً برای پیمایش در تپه ‌ها و سراشیبی ‌های تند از خودروهای دو دیفرانسیل و شاسی ‌بلند استفاده می‌ شود؛ خودرو هایی که اغلب به دنده کمک و قفل دیفرانسیل نیز مجهز هستند. اما تنها به صرف سواری بر یک بلند قامت مجهز و خوش ‌رکاب نمی توان به سهولت و اطمینانی صد در صد از یک تپه و یا سربالایی تند فراز و فرود نمود بلکه این کار به متد و روش خاصی نیاز دارد.

آموزش رانندگی در سرازیری با آفرود

کنترل کردن شیب های جلویی زمانی که در سرازیری رانندگی می کنید می تواند بسیار دشوار باشد. هر فردی که در این شرایط قرار می گیرد سعی می کند، در ابتد ترمز را فشار دهد. با این حال انجام اینکار به ندرت باعث بهبود شرایط می شود و می تواند چرخ ها را قفل کند( اینکار مانع از چرخاندن فرمان خودرو می شود). اگر با استفاده از ترمز موتور و گریپ شل چرخ ها در یک سرازیری رانندگی می کنید، معمولا روش امن دور زدن موانع و توقف در یک مکان مناسب است.

برای کنترل بهتر آفرود در برخی از موارد ضربه آهسته به دریچه گاز خودرو می تواند به چرخاندن فرمان کمک کند و باعث بازسازی کشش شود اما به خاطر داشته باشید که این گزینه تنها زمانی باید مورد استفاده قرار گیرد که فضای کافی وجود داشته باشد.

کلام آخر

ما در این مقاله از دودف به آموزش آفرود سواری و بعضی از اصطلاحات آفرود پرداختیم، خوشحال می شویم اگر تجربیات خودتان را در مورد آفرود سواری با ما در میان بگذارید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *